Zon spuugt flinke zonnevlam uit

De zon stuurde gisteren een flinke zonnevlam in onze richting en ontregelde zo onder meer enkele radiostations.

De zonnevlam ontstond gisterenochtend rond 10.00 uur Nederlandse tijd. Het ging om een X6.9-vlam. Dat is een redelijk grote zonnevlam.

Straling
De vlam bestaat uit straling. We hoefden niet bang te zijn dat de straling de aarde raakt: onze atmosfeer beschermt ons. Wel ging er een waarschuwing uit dat satellieten op grotere hoogte last konden krijgen van de straling en ontregeld konden raken.

WIST U DAT…

…zonnevlammen de komende jaren wel eens heel zeldzaam kunnen worden?

CME
De vlam ging vergezeld door een coronale massa ejectie (CME). Zo’n ejectie bestaat eveneens uit zonnedeeltjes en kan ook satellieten van de wijs brengen. De CME was echter niet op de aarde gericht en dus hebben we er hier ook geen last van gehad.

Ontvangst
De zonnevlam zelf was wel op de aarde gericht en zorgde nog even voor wat ongeregeldheden. Zo meldt RNW (Radio Nederland Wereldomroep) op de site dat sommige luisteraars geen of heel slechte ontvangst hebben. De deeltjes van de zon zorgden ervoor dat de ionosfeer er niet goed in slaagde om de kortegolfsignalen te weerkaatsen. Hierdoor kwamen de signalen veel minder ver dan normaal.

Een observatorium van NASA legde de zonnevlam vast. De beelden laten goed zien hoe indrukwekkend het hele gebeuren was.

Bronmateriaal

"Sun Unleashes X6.9 Class Flare" - NASA.gov
Afbeelding: NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd