Restanten van enorme vogel ontdekt

Wetenschappers hebben in Kazachstan de resten van een 63 miljoen jaar oude vogel ontdekt. De vogel was zeker drie meter hoog.

Het dier heeft de naam Samrukia nessovi gekregen. De vogel leek waarschijnlijk sterk op de struisvogels van tegenwoordig.

WIST U DAT…

Vogels en dino’s
Voor onderzoekers is de vondst van enorm belang. Het bewijst namelijk dat de wereld tientallen miljoenen jaren geleden niet enkel geregeerd werd door grote dinosaurussen die niet konden vliegen. Er was blijkbaar ook nog wat ruimte voor andere dieren. Een vogel zoals de S. nessovi bijvoorbeeld. Hoewel de vogel indrukwekkend groot was, moet deze het niet gemakkelijk hebben gehad tussen de dinosaurussen. De vleesetende dieren zouden af en toe wel een hapje S. nessovi hebben gelust.

Kaak
Het enige wat de onderzoekers van de vogel hebben teruggevonden, is een deel van de kaak. Op basis daarvan konden ze de vogel echter goed reconstrueren. De schedel van het dier moet ongeveer 30 centimeter lang zijn geweest.

In tegenstelling tot struisvogels kon de S. nessovi wel vliegen. Het dier had een spanwijdte van zo’n vier meter. Daarmee is de vogel de op één na grootste vlieger uit de tijd van de dinosaurussen.

Bronmateriaal

"Enormous bird lived alongside dinosaurs" - News.discovery.com
De afbeelding hierboven laat S. nessovi zowel vliegend als staand zien. Ook is te zien hoe groot de vogel in vergelijking met een mens en 'normale' vogel was. Afbeelding: John Conway.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd