Zeldzame haringkoning op video vastgelegd

Ooit een levende haringkoning gezien? De kans is extreem klein, want er zijn niet veel mensen die deze koningsvis levend aantroffen in de zee. Wetenschappers zijn er nu echter voor het eerst in geslaagd om een video te maken van een levende haringkoning in zijn natuurlijke omgeving.

Ondanks dat de haringkoning – die maximaal zeventien meter lang wordt – zelden levend wordt aangetroffen, spoelt de vis regelmatig aan op stranden. Zo spoelden op 19 mei 2009 op Texel en Vlieland twee haringkoningen aan met een lengte van ruim drie meter.

Wetenschappers filmden de haringkoning in de Golf van Mexico. Door gebruik te maken van een onderwaterrobot (een zogenaamde ROV) kregen de oceanologen een goed beeld van de omgeving van de haringkoning.

Een gigantische pijp?
“We zagen een helder vertikaal ding”, vertelt professor Mark Benfield van de Louisiana staatsuniversiteit. “Het zag eruit als een gigantische pijp. Toen we inzoomden zagen we dat het geen pijp was, maar een vis!” Het team volgde de vis vijf minuten.

Professor Benfield vond vooral het zwemgedrag van de haringkoning interessant. “De vis bewoog door zijn rugvin te golven, waardoor hij een flinke snelheid bereikte.” De gefilmde vis heeft een lengte van vijf tot tien meter.

Eerst officiële video
Het is nog de vraag of dit de eerste video is van een levende haringkoning in zijn natuurlijke omgeving. In 2007 werd er een video gemaakt van een haringkoningachtige vis op 765 meter diepte, alleen is nooit officieel aangetoond dat dit ook daadwerkelijk een haringkoning was. Daarvoor waren de beelden niet scherp genoeg.

Hieronder de video van de zeldzame haringkoning.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd