Zeebeving in de Noordzee

Een zeebeving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter vond vanochtend plaats onder de oostelijke Noordzee, 140 kilometer ten westen van de Deense stad Aalborg. De zeebeving zorgde niet voor slachtoffers of schade en ontstond op een diepte van tien kilometer, aldus het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum.

Stig Asbjorn Schack Pedersen, onderzoeker van het Geologisch Onderzoek in Denemarken en Groenland, zegt dat de zeebeving relatief zwaar was voor het Scandinavische land. “De meeste zee- en aardbevingen in Denemarken hebben een kracht van 2,5 tot 3 op de schaal van Richter.”

Een krachtige zeebeving kan leiden tot een vloedgolf, zoals op tweede kerstdag 2004 voor de kust van Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra. De kans dat dit in de Noordzee gebeurt, is zeer klein. De bodem van de Noordzee heeft geen grote breuklijnen, die voor zware zeebevingen kunnen zorgen. Daarnaast kan een zeebeving in een andere oceaan niet zorgen voor een gigantische tsunami in de Noordzee, omdat de ondiepe zuidelijke Noordzee door bodemwrijving een tsunami flink uitdempt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd