Zebra maakt koeien dikker

Afrikaanse boeren die graag zien dat hun koeien wat meer om het lijf krijgen, doen er goed aan om er enkele zebra’s bij te zetten.

Afrikaanse boeren houden hun vee graag gescheiden van het wild. Zo zien ze liever geen olifanten, zebra’s en gazellen bij hun koeien. Maar is dat terecht? Nee, zo blijkt uit onderzoek. Wilde dieren kunnen vee juist goed doen.

Experiment
Onderzoekers namen de proef op de som. Ze gingen naar een gebied waar zowel vee als beschermde wilde diersoorten leefden. Ze zetten een deel van het gebied af en zorgden dat het wild niet meer bij een groep koeien kon. De rest van de koeien kon nog wel in contact komen met wilde dieren. De laatstgenoemde groep deed dat ook: ze graasden schouder aan schouder met bijvoorbeeld zebra’s, olifanten en giraffen.

WIST U DAT…

…wetenschappers eerder dit jaar een barcodescanner voor zebra’s hebben ontwikkeld?

Regen
Bij droogte leek het wild een tol te eisen van de koeien: het vee verloor rap gewicht. Maar toen het regenseizoen zich weer aandiende, kwamen de koeien snel weer aan. Sterker nog: de koeien die met wilde dieren leefden, werden veel sneller dik dan de koeien die alleen leefden.

Vegetatie
Hoe kan dat? De koeien hebben het allemaal te danken aan de zebra’s. In het droge seizoen eten zebra’s namelijk grassen die veel andere dieren niet kunnen verteren. Terwijl de zebra’s de moeilijk te verteren grassen naar binnen werkten, legden ze onderliggende vegetatie bloot en daar profiteerden de koeien weer van, zo is in het blad Science te lezen.

Mogelijk kunnen boeren in onder meer Afrika hun voordeel doen met dit onderzoek. Of dat op korte termijn ook zal gebeuren, is twijfelachtig. Het vraagt namelijk om een heel andere manier van denken.

Bronmateriaal

"Want Fatter Cows? Bring In a Zebra" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ted (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd