Wetenschap kijkt door de ogen van een ander

    Wetenschappers hebben de hersenactiviteit van mensen bestudeerd en zo kunnen reconstrueren wat anderen zien.

    Door de ogen van een ander kijken: het leek lang onmogelijk. Maar het lijkt nu werkelijkheid te worden. Wetenschappers lieten proefpersonen naar filmpjes kijken en maten ondertussen de hersenactiviteit. Zo werden heel wat uren doorgebracht en ontstond uiteindelijk een hele database waarin bepaalde beelden aan bepaalde activiteiten in het brein konden worden gekoppeld.

    Vaag
    Daarna werd de hersenactiviteit van de proefpersonen opnieuw gemeten terwijl ze naar een filmpje keken. Een computer moest nu aan de hand van de hersenactiviteit bepalen naar welk filmpje de proefpersonen waarschijnlijk keken. Daar rolden een aantal kanshebbers uit en die werden gecombineerd. Het resultaat: een vaag videofragment dat desalniettemin wel op het echte videofragment lijkt (zie ook hieronder).

    Links het werkelijke beeld en rechts het beeld dat de onderzoekers uit het brein van de proefpersonen visten. Afbeelding: een still uit één van de video's van de onderzoekers.

    Gepubliceerd
    De resultaten zijn niet helemaal nieuw: in 2009 brachten de onderzoekers al wat resultaten naar buiten. Maar onlangs werd het hele onderzoek (met de filmpjes) in het blad Current Biology gepubliceerd.

    Uiteindelijk moet het onderzoek het leven van mensen met een pseudocoma op zijn kop zetten. Mogelijk hoeven mensen die niet kunnen praten of bewegen in de toekomst alleen maar aan beelden te denken en worden die vervolgens uitgezonden, zodat er toch een ‘gesprek’ kan plaatsvinden.

    Bronmateriaal

    "Mind-reading movies reconstruct what you see" - Newscientist.com
    De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Elaine (cc via Flickr.com).

    Fout gevonden?

    VanafHier.nl

    Een community van  

    Voor jou geselecteerd