Wordt nabij Spanje een nieuw eiland geboren?

Wetenschappers zijn er nabij de Canarische Eilanden mogelijk getuige van hoe een heus eilandje geboren wordt.

Nabij het eilandje El Hierro bevindt zich een onderwatervulkaan. Deze vulkaan laat al enkele weken van zich horen. De aarde beeft er en de vulkaan spuugt lava.

Foto’s
Onderzoekers waren benieuwd wat er precies onder de zeespiegel gebeurde en maakten foto’s. Ze ontdekten dat de kegel van de vulkaan reeds zo’n 100 meter boven de zeebodem uittorent. De krater waar op dit moment lava uitkomt, is zo’n 120 meter breed.

Verschillen
In 1998 werden ook al foto’s van de vulkaan gemaakt. De onderzoekers legden die kiekjes naast de foto’s die nu zijn gemaakt. De verschillen zijn groot. “Het is spectaculair om te zien dat waar ooit een vallei was nu een kegel staat,” vertelt onderzoeker Juan Acosta.

Boven de situatie in 1998 en onder de situatie in 2011. Afbeeldingen: IEO / MICINN.

Leren
De lava blijft redelijk constant stromen en de vulkaan brengt daarnaast ook gassen en as naar het oppervlak (zie ook de foto hierboven). De wetenschappers zien het allemaal gebeuren en kunnen er veel van leren. Het is namelijk zeer aannemelijk dat dit hele proces vele jaren geleden tot de vorming van de verschillende Canarische Eilanden leidde. En nu kunnen de onderzoekers getuige zijn van de ‘geboorte’ van een eiland.

Of de vulkaanuitbarsting ook een ‘voldragen eiland’ gaat creëren, is onduidelijk. Het hangt er vanaf of de lava blijft stromen. Tussen het wateroppervlak en de kegel van de vulkaan zit nog 200 meter. Er moet dus nog flink wat lava uitgespuugd worden, wil de vulkaan boven de zeespiegel komen.

Bronmateriaal

"First Picture Emerges of Infant Underwater Volcano" - Ouramazingplanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd