Lage stem kan verkiezingswinst opleveren

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen zowel in goede als in slechte tijden sneller stemmen op politici met een lage stem.

Onderzoekers van de Canadese McMaster University doken in het archief van de VS. Ze haalden er stemopnames van oude presidenten uit en pasten deze aan. Ze zorgden ervoor dat de stemmen van de presidenten hoger of lager uitvielen.

Eerlijkheid
Vervolgens lieten ze de opnames horen aan 125 mensen. Deze proefpersonen moesten op basis van de opnames aangeven hoe ze dachten over de eerlijkheid, intelligentie en aantrekkelijkheid van de spreker. Ook werd ze gevraagd of de spreker een goede leider zou zijn en of ze op hem zouden stemmen en waarom. Opvallend genoeg bleken mensen zowel in oorlogstijd als tijdens vrede voor leiders met een lage stem te kiezen. De motivatie voor hun keuze verschilde, maar de keuze zelf niet.

WIST U DAT?

Dominant
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat een lage stem door mensen geassocieerd wordt met dominantie en leiderschap. En tussen 1960 en 2000 won in de VS elke keer de kandidaat met de laagste stem. Onderzoeker Cara Tigue denkt dat wel te kunnen verklaren. “Het zou belangrijk zijn geweest voor onze voorouders om goed op te letten op zaken die wijzen op goed leiderschap, want leiders van de groep hebben invloed op de vaardigheid om te overleven en nageslacht te krijgen.” Anno 2011 letten we nog steeds sterk op factoren die wijzen op sterk leiderschap. Daar kunnen we niets aan doen: dat zit gewoon ingeprogrammeerd.

Het helpt
De onderzoekers benadrukken dat een lage stem niet genoeg is om de verkiezingswinst op te leveren. Maar het speelt zeker een rol en kan een kandidaat net het benodigde duwtje in de rug geven.

Overigens weten de politici zelf dat al langer. Volgens ingewijden zouden sommige politici stemlessen krijgen. Hierbij leren ze onder meer om belangrijkste statements af te sluiten met een lagere stem.

Bronmateriaal

"Voters 'like low-pitched voices'" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pete Souza / The Obama-Biden Transition Project (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd