Worden de zonnestormen heftiger?

Wetenschappers vermoeden van wel. Binnen tientallen jaren gaan zonnestormen ons mogelijk nog wat overlast bezorgen.

De zon volgt een cyclus die ongeveer elf jaar duurt. Die cyclus bestaat uit een zonnemaximum en een zonneminimum. Op dit moment zitten we in een zonnemaximum. Dat betekent dat de zon veel zonnevlammen produceert en er meer coronale massa-ejecties plaatsvinden. Maar behalve die cyclus is er nog een grotere cyclus. Zo zijn er perioden waarin het zonnemaximum heviger is dan normaal. We zitten al sinds de jaren ’20 in zo’n periode.

Zorgen
De onderzoekers voorspellen nu dat die periode binnen enkele tientallen jaren tot een einde komt. Dan zullen de keren dat de zon actief is, minder heftig zijn dan nu het geval is. En dat is precies waar de onderzoekers zich nu zorgen over maken, zo is in Geophysical Research Letters te lezen.

Communicatie
Want juist in een periode waarin de zonneactiviteit meevalt, komt er heel veel straling naar de aarde toe. En die straling kan een gevaar vormen voor de communicatie en de luchtvaart. De wetenschappers concluderen dat we eigenlijk niet weten wat ons te wachten staat: de laatste keer dat de zonneactiviteit meeviel, was aan het begin van de vorige eeuw toen zeker de communicatie zoals we die nu kennen nog niet eens in de kinderschoenen stond.

WIST U DAT…

…de zon onlangs nog een enorme zonnevlam produceerde?

IJs
Waar is de voorspelling van de onderzoekers op gebaseerd? De onderzoekers bestudeerden ijs en bomen: bewijsstukken die soms wel 10.000 jaar oud waren. Ze keken naar stofjes – onder meer isotopen – die iets vertellen over de activiteiten van de zon. Ze ontdekten dat een periode waarin de zon met mate actief was, de meeste gevolgen had. “We gebruikten deze gegevens om te stellen dat een ongelukkige combinatie van omstandigheden op de zon de komende decennia onze kant op komt,” stelt onderzoeker Mike Lockwood. “Het is de vraag hoe erg de straling wordt en hoe lang deze aanhoudt.”

Heftiger
De zon gaat nu een periode met minder zonnestormen in. Maar de zonnestormen die we in deze periode meemaken, zijn naar verwachting heftiger: ze brengen meer deeltjes naar de aarde. Bovendien zorgt een afname in de activiteit van de zon er ook voor dat andere deeltjes uit ons sterrenstelsel naar de aarde kunnen komen.

Of het echt allemaal zo heftig wordt als de onderzoekers voorspellen? Er zijn al wel meer felle waarschuwingen met een sisser afgelopen. De tijd zal het leren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd