Wolfspin ‘kijkt af’ bij rivaal

Wetenschappers hebben ontdekt dat spinnen bij hun rivalen ‘afkijken’ om hun eigen kansen op een vrouwtje te vergroten.

U heeft het misschien wel eens in een film gezien. Twee mannen strijden om een vrouw. In de poging indruk op haar te maken, danst man A de sterren van de hemel. Man B kijkt toe, imiteert de inspanningen van man A en probeert er zelfs nog een schepje bovenop te doen.

Wolfspin
Wolfspinnen doen iets vergelijkbaars, zo hebben wetenschappers ontdekt. Ze verzamelden een aantal wolfspinnen en lieten ze beelden zien van een ‘rivaal’: een andere wolfspin die bezig was een vrouwtje het hof te maken. De spin die toekeek, kon dat natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. Hij bestudeerde de bewegingen van zijn rivaal, aapte die na en probeerde de bewegingen zelfs nog beter te doen. De onderzoekers legden de verrichtingen van de spin in onderstaand filmpje vast.

Verbazingwekkend
De onderzoekers zijn verbaasd over het gedrag van de spinnen. Er zijn wel eerder dieren aangetroffen die hun eigen verrichtingen op die van andere dieren baseerden, maar dat waren altijd gewervelde dieren. Vissen en vogels bijvoorbeeld. “(Dit onderzoek, red.) suggereert dat ongewervelden zoals spinnen veel geraffineerder gedrag vertonen dan voorheen werd gedacht,” vertelt onderzoeker George Uetz. “Hoe beter we naar spinnen kijken, hoe complexer ze blijken te zijn. Hun vaardigheden om te leren, zich dingen te herinneren en beslissingen te nemen zijn veel omvangrijker dan we ooit hadden gedacht.”

Het onderzoek is terug te vinden in het blad Biology Letters.

Bronmateriaal

"New Research Shows How Male Spiders Use Eavesdropping to One-Up Their Rivals" - UC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marc Matteo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd