Winterwonderland op Mars: vier prachtige foto’s van sneeuw en ijs op de rode planeet

Ja, het sneeuwt ook op de rode planeet, al ligt er niet zo’n dik pak sneeuw als in een gemiddeld wintersportgebied.

Het is winter op Mars en dat betekent dat het er nog kouder is dan normaal: tot -123 graden Celsius. Op Mars sneeuwt het ook regelmatig. Er zijn twee soorten sneeuw op Mars: sneeuw van waterijs en sneeuw van koolstofdioxide (oftewel droogijs). Sneeuw van waterijs sublimeert nog voordat het de Martiaanse grond raakt, maar sneeuw van droogijs bereikt wel de grond. “Genoeg om met een sneeuwschoen doorheen te lopen”, vertelt NASA-wetenschapper Sylvain Piqueux.

Als ruimtefoto van de week laten we deze week vier bijzondere foto’s zien van winterwonderland op Mars. Scientias-bezoeker Bas tipte ons deze foto’s, waarvoor dank.

Op de eerste foto zie je duinen op Mars. Normaal hebben deze duinen een donkere kleur, wat komt door het donkere duinzand. In de winter ligt er een flinterdun laagje ijs op de duinen en dat is op de foto duidelijk te zien. In het voorjaar sublimeert het ijs en verdwijnt de witte gloed als sneeuw voor de zon. Een prachtige foto gemaakt door HiRISE.

Ook op de tweede foto zijn bevroren zandduinen zichtbaar. De rijp bestaat uit droogijs en waterijs en verdwijnt zodra de lente aanbreekt.

Op de derde foto is de rand van een grote krater zichtbaar. De helling die gericht is naar het zuiden ontvangt minder zonlicht en daarom is hier wat rijp zichtbaar. Het ijs oogt hier blauw, maar dat komt omdat de kleuren van deze foto sterk zijn bewerkt. Dit doen wetenschappers om bepaalde details beter zichtbaar te maken, zoals in dit geval het ijs.

Op de laatste foto zien we bijzondere polygonen structuren op de rode planeet. Deze ontstaan door bevroren waterijs in de bodem. Doorschijnend koolstofdioxide-ijs laat zonlicht door. Hierdoor warmen gassen op, die via openingen vrijkomen. Ook komt er donker materiaal op het oppervlak terecht, wat op de foto duidelijk te zien is.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd