Wilde kat gaat undercover

De margay – een wilde kat – gaat verder dan alleen een camouflagekleurtje en een handige techniek om zijn prooi te vangen; hij aapt de geluiden van zijn slachtoffers na zodat ze hem zelf komen opzoeken. Dat blijkt uit onderzoek. En dat undercover-stuntje werkt.

Margays leven in het Amazone-gebied en eten voornamelijk kleine mantelaapjes. Om deze dieren te pakken te krijgen, doen de wilde katten de roep van de mantelaap na. Door in de huid van hun slachtoffer te kruipen, neemt de kans op een succesvolle jacht toe. Dat blijkt uit observaties van wetenschappers.

Anekdote
De observaties bevestigen anekdotes van dorpelingen in de Amazone die al langer beweren dat wilde katten – waaronder ook jaguars en poema’s – apen nadoen in de hoop ze te kunnen strikken. “Katten staan bekend om hun fysieke behendigheid, maar deze vocale manipulatie van hun prooi wijst op een psychologische sluwheid die nader onderzoek waard is,” meent onderzoeker Fabio Rohe.

Baby
De wetenschappers legden de slimme tactiek van de wilde katten voor het eerst in 2005 vast toen een groep van acht mantelaapjes hun kinderen in een boom aan het voeden waren. Een wilde kat ging in de buurt zitten en begon de geluiden van de baby-aapjes na te doen. Al snel kwam één van de mantelapen naar beneden om te kijken waar het geluid vandaan kwam. De aap begon anderen te waarschuwen voor de rare geluiden. Nog eens vier andere mantelapen kwamen daarbij uit de boom zetten om het te onderzoeken. Op dat moment kwam de margay tevoorschijn en stortte zich op de apen. Deze konden net op tijd wegkomen.

Hoewel het deze keer dus niet werkte, waren de onderzoekers zeer verbaasd over de vindingrijkheid van de wilde kat. “Deze observatie bewijst dat de informatie van de bewoners van de Amazone betrouwbaar is,” vertelt expert Avecita Chicchón. “Dat betekent dat jaguars en poema’s die dezelfde geluiden nadoen om hun prooi te lokken ook nader onderzoek verdienen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd