Wandelende vis ontdekt nabij olievlek

Wetenschappers hebben in de Golf van Mexico twee nieuwe vissoorten ontdekt. De vissen zijn plat en gebruiken armachtige vinnen om zich al ‘lopend’ voort te bewegen. Eén van de vissoorten komt met zekerheid enkel in de Golf van Mexico voor.

“We vinden zelfs nu nog nieuwe soorten vissen in de Golf, moet je je voorstellen hoeveel diversiteit – met name microdiversiteit – er is waar wij nog niets van weten,” merkt onderzoeker John Sparks op.

Foto: AMNH
De nieuwe vissoorten maken beiden deel uit van de familie vleermuisvissen. Deze familie bestaat uit zo’n zeventig soorten platte vissen die op de bodem van de zee leven. De vissen hebben enorme hoofden en monden waarmee ze zichzelf voortstuwen. Door hun uitstekende camouflagekleur zijn ze in staat om letterlijk in de omgeving op te gaan. Dat vergemakkelijkt het vinden en vangen van een prooi.

Volgens Sparks bewijst de vondst maar weer eens hoe tragisch de olieramp in de Golf van Mexico is. Ervan uitgaande dat nog lang niet alle soorten die hier leven in kaart zijn gebracht, gaan wellicht vele onontdekte soorten roemloos ten onder.

De ontdekte vissen zijn niet de enigen die over de zeebodem wandelen. De Australische gevlekte handvis doet dat ook. En dat ziet er zo uit.

Bronmateriaal

"Fish Found Walking in Gulf Spill" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd