Wetenschappers vinden liberalisme-gen

Uw politieke ideologie wordt deels bepaald door uw omgeving. Dat is niets nieuws. Maar wist u dat uw genen ook een rol spelen? Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Mensen met een variant op het DRD4-gen hebben, afhankelijk van het aantal vrienden dat ze op de middelbare school hadden, een veel grotere kans om als volwassenen liberaal te worden.

De wetenschappers van Harvard University en de universiteit van Californië wilden weten of politieke ideologie erfelijk was. Ze vermoedden dat individuen die graag op zoek gingen naar nieuwe ervaringen ook liberaler zouden zijn. De 7R-variant van het gen DRD4 wordt geassocieerd met de zucht naar nieuwigheden en zou dus zeer geschikt zijn voor het smeden van een liberaal.

WIST U DAT…

…mensen wereldwijd hetzelfde beeld van een goede politicus hebben?

Vrienden
De omgeving zou ook een belangrijke rol spelen, zo bedachtten de onderzoekers van tevoren. Veel vriendschappen getuigt van een open houding en brengt mensen met meerdere visies in contact. Een combinatie van die vriendschappen en het gen moest wel een liberaal opleveren. Uit het onderzoek bleek al snel dat de wetenschappers het helemaal bij het rechte eind hadden.

Studie
De onderzoekers vroegen 2500 jongeren om vijf mannelijke en vijf vrouwelijke vrienden te noemen. Vervolgens haalden de wetenschappers daar de eventuele familieleden af en wat overbleef was het sociale netwerk. De jongeren kregen later, toen ze wat ouder waren (begin twintig) de vraag om zichzelf te omschrijven als ‘heel conservatief’, ‘conservatief’, ‘midden’, ‘liberaal’ of ‘heel liberaal’. Er bleek een duidelijke link te zijn tussen de 7R-variant van het gen DRD4 en de omgeving (in dit geval de vriendschappen) en de politieke voorkeur. De 7R-variant alleen of de vriendschappen alleen maakten iemand nog niet liberaal.

Uit eerdere studies bleek al dat een derde van de politieke keuzes verklaard wordt door de genen en ongeveer de helft door omgeving. Deze studie is echter de eerste die ook echt een specifiek ‘liberalisme-gen’ aanwijst.

Bronmateriaal

"Is there a liberal gene?" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd