Wetenschappers toveren huid om tot touchscreen

Als het aan onderzoekers ligt, wordt jouw hand een verlengstuk van je smartphone; je kunt er straks net zo op tikken en vegen als op het touchscreen van je telefoon.

Smartphone-producenten zien de hand als het verlengstuk van de volgende generatie smartphones en -watches. Maar dan moet je tijdens de interactie met een display dat op je hand geprojecteerd wordt, wel kunnen voelen wat je doet. In het verleden hebben wetenschappers daar al verschillende dingen op bedacht. Bijvoorbeeld trillingen die je laten voelen wat je doet. Maar dan moet er wel een apparaatje op je hand geplaatst worden en dat zit dan eigenlijk weer de projectie van het display in de weg.

touchscreen

SkinHaptics
Daarom hebben onderzoekers nu iets anders bedacht. Ze noemen het SkinHaptics. Het zendt ‘sensaties’ vanaf de andere zijde van de hand naar de palm, waardoor de palm helemaal ‘leeg’ is en daar dus het display op geprojecteerd kan worden. De onderzoekers sturen ultrasone golven door de hand, die voelen als tintelingen. De techniek die zij daarvoor gebruiken, zorgt ervoor dat die golven zich wanneer ze door de hand reizen focussen en dus op een precies punt op de palm samenkomen. De technologie kan bijdragen aan wat de onderzoekers een ‘eye-free age of technology’ noemen, oftewel een tijdperk waarin je technologie blind kunt bedienen.

Kleiner
“Draagbare apparaten zijn al big business en dat zal alleen maar toenemen,” vertelt onderzoeker Sriram Subramanian. “Maar naarmate we meer technologie dragen, wordt deze ook kleiner en kijken we er minder vaak naar en daarom worden multi-zintuiglijke vaardigheden steeds belangrijker.”

“Stel je voor dat je op je fiets zit en het volume van je smartwatch aan wilt passen, dan is de interactieruimte op je horloge heel klein. Dus bedrijven zijn op zoek naar manieren om die ruimte op de hand van de gebruiker te vergroten. Wat wij mensen bieden is de mogelijkheid om hun acties te voelen wanneer ze de interactie met de hand aangaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd