Wetenschappers schrijven periodiek systeem op menselijke haar

Wetenschappers van de universiteit van Nottingham hebben naar alle waarschijnlijkheid het kleinste periodiek systeem ooit gefabriceerd. De onderzoekers schreven het systeem – bestaande uit de symbolen van 118 elementen – op een menselijke haar. De haar behoort toe aan professor Martyn Poliakoff. De wetenschapper wil laten zien hoe nanotechnologie werkt en dat is gelukt.

De onderzoekers vergrootten de haar eerst met behulp van een speciale microscoop. Daarna werd de haar met ionen ‘beschreven’. Het hele proces liet de afdruk van het periodiek systeem achter.

Natuurlijk is dit nog maar een beknopte beschrijving van het hele proces. Meer weten? Bekijk dan dit filmpje.

Nanotechnologie is een wetenschappelijk deelgebied dat sterk in opkomst is. In de toekomst moeten steeds meer onderdelen van bijvoorbeeld elektronica op nanoschaal worden vervaardigd. Dat is niet alleen goedkoper, maar biedt ook de mogelijkheid om de elektronica nog kleiner te maken.

Vorige week lieten nanotechnologen ook al van zich horen. Ze vervaardigden toen de kleinste kerstkaart ooit. Het kaartje past meer dan 8000 keer op een postzegel!

Bronmateriaal

"Periodic table written on a hair" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd