Wetenschappers raden APK-beurtje voor huisdieren aan

dierenarts

Er is een reële kans dat uw hond of kat kanker krijgt. Eén op de vier honden en één op de drie katten krijgt hier helaas mee te maken. Toch is de wetenschap nu zover gevorderd dat veel soorten kanker vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Daarom adviseert de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) van de Universiteit Utrecht nu een APK’tje voor uw huisdier.

Jolle Kirpensteijn, chirurg van het UU Kankercentrum voor dieren vertelt: “Of het nu om mensen of dieren gaat; bij kanker is het essentieel dat je er zo vroeg mogelijk bij bent. Zelfs met de modernste apparatuur en nieuwste behandelmethoden, kun je een tumor die te ver is uitgezaaid niet overwinnen. Maar als wij er op tijd bij zijn, is er tegenwoordig héél veel mogelijk voor mens én dier. Doordat kanker op veel verschillende plekken kan zitten en de ziekteverschijnselen zich op vele verschillende manieren kan uiten, is het daarom zaak je dier regelmatig goed te onderzoeken.”

Mensen die vermoeden dat hun huisdier kanker heeft, krijgen het advies om direct naar de dierenarts te gaan. “Of nog beter: ga elk jaar voor controle naar de dierenarts, specifiek voor kanker, zeker met oudere dieren, ook als er niets aan de hand is of lijkt te zijn. Aansluitend op dat je je dier zelf goed in de gaten houdt, kan de dierenarts veel vormen van kanker vroegtijdig signaleren, waardoor je op tijd je dier kunt behandelen. Zie het als een soort APK voor je huisdier.”

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren werkt met de nieuwste inzichten en heeft zeer geavanceerde faciliteiten en behandelmethoden. De chirurg werkt hierbij samen met een internist, een radioloog, een oncoloog en een bestralingsarts. Niet alleen voor mensen, maar ook voor huisdieren is nu genezing mogelijk, mits u er op tijd bij bent.

Bronmateriaal

"Jaarlijks een ‘APK voor dieren’ voorkomt een hoop leed door kanker" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nottingham Vet School (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd