Wetenschap ontdekt waarom sommige paddenstoelen gloeien

paddenstoel

Aristoteles had het al in de gaten: sommige paddenstoelen gloeien. En hij was ook degene die zich afvroeg: waarom? Meer dan tweeduizend jaar later zijn wetenschappers er eindelijk uit.

Onderzoekers bestudeerden de paddenstoel Neonothopanus gardneri. Het is één van de weinige schimmels die gloeit: slechts 71 van de meer dan 100.000 soorten schimmels produceren groen licht.

Circadiaan ritme
Uit het onderzoek blijkt allereerst dat de bioluminescentie van de paddenstoel onder controle staat van het circadiaan ritme (een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt). Dat bracht de onderzoekers op het idee dat het gloeien een functie heeft. Tevens wijst het erop dat de paddenstoelen energie besparen door alleen te gloeien wanneer de gloed zichtbaar is.

Functie
Er bleven op dat punt in het onderzoek twee vragen over: welke functie heeft het gloeien? En voor wie gloeit de paddenstoel? Daarvoor zetten de onderzoekers een experiment op. Ze maakten plakkerige, neppe paddenstoelen en verlichtten een aantal van deze paddenstoelen van binnenuit met behulp van groene LED-lichtjes. Vervolgens plaatsten ze de paddenstoelen in een bos waar N. gardneri van nature voorkomt. Uit het onderzoek blijkt dat veel meer mieren, vliegen en wespen aan de plakkerige paddenstoelen vast kwamen te zitten wanneer ze gloeiden.

Het onderzoek suggereert dat de paddenstoelen gloeien om meer kevers, vliegen, wespen en mieren aan te trekken. De paddenstoel is waarschijnlijk gebaat bij die bezoekers doordat ze helpen met het verspreiden van zaden (sporen).

Bronmateriaal

"Some mushrooms glow, and here's why" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michele P. Verderane / IP-USP-2008.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd