We kunnen mogelijk wonen in lavatunnels op de maan

maan

Op de maan bevinden zich mogelijk lavatunnels die groot genoeg zijn om een hele stad te herbergen. En die tunnels zijn waarschijnlijk stabiel genoeg om in te wonen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Diverse bedrijven en ruimtevaartorganisaties zien het wel zitten: een bemande maanbasis. Mensen zouden op de maan diverse grondstoffen kunnen delven. Bijvoorbeeld waterijs dat weer gebruikt kan worden om ruimtevaartuigen op langere reizen te sturen. Maar waar moeten die mensen precies gaan wonen? Sommige onderzoekers zien mogelijkheden in lavatunnels die zich wellicht onder het maanoppervlak bevinden.

Lavatunnels
Die tunnels ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Lava baant zich via de tunnels een weg. Terwijl de lava door de tunnels stroomt, koelt de buitenste rand lava af en vormt een soort leiding in de tunnel. Wanneer de eruptie voorbij is en de lava niet langer door de tunnel stroomt, blijft een holle tunnel over.

Kanalen
“Er is discussie geweest over of lavatunnels op de maan bestaan,” vertelt onderzoeker Jay Melosh. Sommige onderzoekers denken van wel. Ze wijzen dan onder meer naar grote kanalen die op het oppervlak van de maan zichtbaar zijn en gevormd zijn door lavastromen. Deze kanalen zijn tot wel tien kilometer breed. Melosh en zijn collega’s hebben nu onderzocht of het mogelijk is dat op de maan lavatunnels van diezelfde omvang voorkomen en of die tunnels stabiel zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat eventuele lavatunnels op de maan met een breedte tot zo'n vijf kilometer stabiel kunnen zijn. Dat betekent dat in zo'n lavatunnel een volledige stad zou passen. Hier zie je de stad Philadelphia (met iets meer dan anderhalf miljoen inwoners) in zo'n lavatunnel. Afbeelding: David Blair.
Uit het onderzoek blijkt dat eventuele lavatunnels op de maan met een breedte tot zo’n vijf kilometer stabiel kunnen zijn. Dat betekent dat in zo’n lavatunnel een volledige stad zou passen. Hier zie je de stad Philadelphia (met iets meer dan anderhalf miljoen inwoners) in zo’n lavatunnel. Afbeelding: David Blair.

Het onderzoek
De onderzoekers bundelden de informatie die we hebben over maangesteenten met technologie die op aarde gebruikt wordt om tunnels te ontwerpen. Uit het onderzoek blijkt dat de stabiliteit van een lavatunnel op de maan afhankelijk is van de breedte, de dikte van het plafond en de toestand van de afgekoelde lava. Door met die verschillende variabelen te spelen, kunnen onderzoekers nu meer vertellen over de stabiliteit van eventuele lavatunnels op de maan.

“We ontdekten dat als lavatunnels op de maan net als op aarde boogvormig zijn, ze tot een grootte van 5000 meter stabiel zijn,” legt onderzoeker David Blair uit. “Dat zou op aarde niet kunnen, maar de zwaartekracht op de maan is veel lager en het gesteente daar hoeft niet dezelfde erosie te doorstaan. In theorie zijn enorme lavatunnels op de maan – groot genoeg om een stad te herbergen – dus stevig.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd