Wetenschappers hebben ontdekt hoe het komt dat kerstbomen hun naalden laten vallen. Als klap op de vuurpijl hebben de onderzoekers ook een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat een kerstboom ongeveer twee keer zolang meegaat. Uit de studie blijkt dat een hormoon in de plant – ethyleen genaamd – ervoor zorgt dat de Noordamerikaanse spar uitvalt.
De onderzoekers plaatsten enkele takken van de spar in water en bestudeerden wat er gebeurde. Ze ontdekten dat de takken na zo’n tien dagen begonnen met de aanmaak van ethyleen. Drie dagen later vielen de eerste naalden uit en na veertig dagen waren de takken helemaal kaal.
Storing
Om er zeker van te zijn dat ethyleen de boosdoener was, stelden de onderzoekers een aantal takken bloot aan 1-MCP (1-methylcyclopropeen) en AVG. Deze twee stofjes verstoren het ethyleen. En dat had effect. Takken die werden blootgesteld aan 1-MCP hielden hun naalden 73 dagen vast. Takjes die AVG kregen, deden het nog beter en hielden hun naalden maar liefst 87 dagen bij zich.
WIST U DAT…
Fris
“Op dag veertig waren de behandelde takken nog steeds groen, zacht en fris, terwijl de onbehandelde takken letterlijk al hun naalden waren verloren,” vertelt onderzoeker Steeve Pépin. De vondst biedt grote mogelijkheden. Zo is 1-MCP bijvoorbeeld een gas. Dit gas zou in de vrachtwagens die kerstbomen vervoeren, kunnen worden losgelaten. Dat is zeker handig voor de miljoenen bomen die geïmporteerd worden en er al een lange reis op hebben zitten voor ze in de winkel komen te staan.
Water
Ook de consument kan baat hebben bij het onderzoek. AVG kan namelijk in water worden opgelost en zou door mensen thuis bij de boom gegoten kunnen worden.
De onderzoekers wijzen er wel op dat ze in hun experimenten enkel met takken hebben gewerkt. Of de hele boom ook zo goed reageert op de stofjes is theoretisch gezien nog niet bewezen.