Wetenschap komt met cyborg-rozen: rozen met elektronica erin

roos

Wetenschappers hebben in de vaten van levende planten kleine elektronische circuits ingebouwd.

Het idee om elektronica in bomen te plaatsen, bestaat al een tijdje, maar kwam eigenlijk nooit goed van de grond. Nu hebben onderzoekers voor het eerst gekeken of het mogelijk is om elektronica in planten te plaatsen en te produceren. En dat blijkt inderdaad te kunnen.

PEDOT-S
Het begint allemaal met een polymeer dat oplosbaar is in water: PEDOT-S. Wanneer rozen op water met daarin PEDOT-S werden geplaatst, kwam PEDOT-S in de stengels van de rozen terecht. Daar vormde het een dun laagje langs het ‘kanaal’ dat de plant gebruikt om water en voedingsstoffen te absorberen.

Transistor
Uiteindelijk produceerden de planten zo tien centimeter lange laagjes bestaande uit het halfgeleidende polymeer. Met een elektrode aan elke zijde en een gat in het midden ontstond een analoge transistor.

Signalen
Traditionele elektronica verstuurt en verwerkt elektronische signalen. Planten transporteren en verwerken ionen en groeihormonen. Organische elektronica – gebaseerd op halfgeleidende polymeren, zoals PEDOT-S – kunnen zowel met ionen als elektronen uit de voeten. Met behulp van de organische elektronica wordt het mogelijk om elektrische signalen te combineren met de signalen van de plant zelf, het is vergelijkbaar met het vertalen van de signalen van de plant in traditionele elektronica. Het integreren van organische elektronica in planten biedt dan ook tal van mogelijkheden. “Eerder hadden we geen goede methoden om de concentratie van verschillende moleculen in levende planten te meten,” vertelt onderzoeker Ove Nilsson. “Nu zijn we in staat om de concentratie van verschillende substanties in de plant die gaan over de groei en ontwikkeling te beïnvloeden.”

Onderzoeker Magnus Berggren voegt toe: “We kunnen sensoren in planten plaatsen en de energie die in het chlorofyl ontstaat, gebruiken, groene antennes of nieuwe materialen produceren. En dat allemaal natuurlijk en door gebruik te maken van het geavanceerde, unieke systeem van de plant zelf.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd