Welkom thuis Mars500-team!

Ze deden alsof ze naar Mars gingen, maar verlieten de aarde nooit. En vandaag ‘landen ze’ om 11.00 uur ‘weer op aarde’.

Meer dan 500 dagen zaten zes mannen opgesloten in een nagebootst ruimteschip. Op 3 juni 2010 sloeg de deur achter de zes dicht en vandaag, 4 november 2011, mogen ze er weer uit. En dat is hier live te volgen.

Experiment
Onderzoekers wilden achterhalen wat een retourtje Mars (een reis die dus meer dan 500 dagen duurt) met mensen doet. Zes mannen lieten zich bij wijze van experiment opsluiten, deden alsof ze naar Mars gingen en maakten zelfs zogenaamd een wandelingetje op de rode planeet.

Geweldig
Bijna anderhalf jaar lang zaten de heren met elkaar opgescheept. Het zal dan ook wel weer even wennen zijn om straks uit te stappen. “Ik kan de bemanning alleen maar prijzen voor hun moed en hun bezieling,” vertelt Martin Zell namens ESA. “Ze waren een geweldig team.”

Links de gesimuleerde wandeling op Mars. Rechtsboven het kasje met groenten voor onderweg en rechtsonder een experiment dat tijdens de missie werd uitgevoerd. Foto's: ESA.

De mannen hebben ongetwijfeld reikhalzend naar deze dag uitgekeken. Zo laat één van hen weten enorm uit te kijken naar de ontmoeting met familie, het belletje naar vrienden en het gewoon tegen vreemden aanbotsen op straat. Toch zal dat alles nog even moeten wachten. Zodra de heren ‘geland zijn’ (en dat gebeurt om 11.00 uur) gaan ze drie dagen in quarantaine voor nader onderzoek. Daarna kunnen ze hun leventje weer oppakken en wordt de Mars500-missie een herinnering of in ieder geval een goed verhaal voor op verjaardagen.

Straks mogen ze er weer uit. Foto: ESA.

Bronmateriaal

"Simulated Mars mission to 'land' back on Earth" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd