Onze huid ‘ziet’ UV-licht direct

Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt hoe onze huid weet wanneer deze een bruin kleurtje moet gaan krijgen.

Wanneer we onze huid aan zonlicht blootstellen dan wordt deze met een beetje geluk na enkele uren of dagen bruin. Dat bruine kleurtje maakt de huid aan om zich te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Actie!
Maar hoe weet de huid nu dat er sprake is van schadelijke UV-straling en dat er gehandeld moet worden? Uit onderzoek blijkt dat onze huid dat kan ‘zien’. Dat ‘zien’ moet u niet al te letterlijk nemen. Maar ook weer niet te figuurlijk, zo blijkt uit een onderzoek in het blad Current Biology.

Rodopsine
Het zit namelijk zo. De onderzoekers bestudeerden de huidcellen die ervoor zorgen dat we een kleurtje krijgen. En ze ontdekten dat deze cellen het pigment rodopsine bevatten. Dit pigment zit ook in ons netvlies en detecteert daar licht. De onderzoekers stelden de huidcellen bloot aan licht en zagen hoe rodopsine direct een signaal afgaf en de productie van melanine (het stofje dat onze huid beschermt) activeert.

Snel proces
Hoewel wij vaak pas enkele dagen nadat we in de zon hebben gezeten een bruin kleurtje ontwikkelen, zijn onze huidcellen daar blijkbaar toch al vanaf het moment dat er zon opvalt met bezig. “Zodra je in de zon stapt, weet je huid dat deze bloot wordt gesteld aan ultraviolette straling,” stelt onderzoeker Elena Oancea. “Dit is een heel snel proces.”

Overigens wil dat niet zeggen dat mensen geen zonnebrandcrème hoeven te gebruiken. Onze huid doet zijn best, maar kan het vaak niet alleen af. Dus moeten we gewoon blijven smeren.

Bronmateriaal

"Skin 'sees' UV light, starts producing pigment" - Eurekalert.org
"Our Skin Cells Can 'See' UV Rays" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door alex.ragone (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd