Water op aarde is waarschijnlijk afkomstig van asteroïden

Niet kometen afkomstig van de randen van ons zonnestelsel, maar stukjes van nabijgelegen asteroïden brachten water op aarde. Dat stellen wetenschappers op basis van uitgebreid onderzoek.

De onderzoekers richtten zich op koolstofrijke meteorieten en kometen. Lang werd aangenomen dat deze twee de aarde van diverse elementen voorzagen. Onder meer waterstof, stikstof en koolstof en mogelijk ook organisch materiaal. Door te achterhalen waar de meteorieten en kometen precies vandaan komen, kunnen we meer te weten komen over de oorsprong van water en leven.

IJs
De onderzoekers bestudeerden bevroren water dat zich in kometen en koolstofrijke meteorieten ophield. Ze wilden met name graag weten hoe de hoeveelheid waterstof zich verhield tot het zware isotoop deuterium. Aan de hand daarvan konden ze namelijk vaststellen hoever de objecten die het water bevatten, vanaf de zon gezien ontstaan zijn. Objecten die verder van de zon tot stand zijn gekomen, zouden meer deuterium in hun ijs moeten hebben zitten dan objecten die dicht bij de zon zijn ontstaan. En objecten die in dezelfde gebieden zijn ontstaan, zouden dezelfde verhoudingen deuterium moeten bevatten.

WIST U DAT…

…het zwarte gat in de Melkweg dol is op asteroïden?

Dichterbij
Men stelde altijd dat koolstofrijke meteorieten en kometen ontstonden voorbij Jupiter, mogelijk zelfs aan de randen van ons zonnestelsel. De meteorieten en kometen kwamen vervolgens naar binnen en brachten verschillende stoffen op aarde. Als die theorie zou kloppen, zouden de restantjes ijs in de meteorieten en kometen ongeveer dezelfde verhoudingen deuterium moeten hebben. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. De koolstofrijke meteorieten ontstonden niet in dezelfde regio als kometen, maar zouden in plaats daarvan in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter zijn ontstaan. En de onderzoekers gaan zelfs nog een stapje verder. Niet kometen, maar de meteorieten afkomstig uit het gebied tussen Mars en Jupiter brachten de meeste elementen op aarde.

Dat betekent dat die elementen niet van heel ver kwamen, maar afkomstig zijn uit ons eigen zonnestelsel. Dat concluderen wetenschappers in het blad Science Express.

Bronmateriaal

"Solar System Ice: Source of Earth’s Water" - Carnegiescience.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bhaskar Pyakurel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd