Meer tijd nodig? Geef eens wat tijd weg!

Tijd schenken aan anderen, geeft mensen het gevoel dat ze meer tijd bezitten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Een goede reden om toch eens wat vrijwilligerswerk te gaan doen?

Tijd is er in twee vormen: objectief en subjectief. De objectieve tijd staat vast. Zo duurt een werkdag maar acht uur en telt het weekend maar 48 uren. In subjectieve tijd zit iets meer rek. Dat gaat namelijk over hoe u tijd ervaart. Zo kan een gezellige middag omvliegen, terwijl een saaie vergadering wel weken lijkt te duren.

De tijd hebben
Wetenschappers richtten zich op de subjectieve vorm van tijd. En dan in het bijzonder het gevoel van ‘de tijd hebben’. Zou er een mogelijkheid zijn om dat gevoel te versterken? En dus mensen het gevoel te geven dat ze meer tijd hebben? De onderzoekers probeerden dat tijdens vier experimenten uit, zo is binnenkort in het blad Psychological Science te lezen.

WIST U DAT…

Weggeven
Ze ontdekten dat het mogelijk is om mensen het idee te geven dat ze meer tijd hebben dan in werkelijkheid het geval is. En wel door tijd weg te geven. Mensen dachten dat ze meer tijd hadden wanneer ze tijd aan anderen weggaven (door iets voor anderen te doen) dan wanneer ze diezelfde tijd verspilden, aan zichzelf besteedden of onverwacht wat vrije tijd kregen.

Dat is best opvallend. Hoe kan het dat tijd geven ons zoveel oplevert? De onderzoekers hebben daar wel ideeën over. Tijd weggeven, versterkt het gevoel dat we competent en efficiënt zijn. En dat geeft ons het idee dat we meer tijd hebben.

Bronmateriaal

"Giving Time Can Give You Time" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ben Dodson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd