Wat we kunnen leren van een chimpansee die een drone mept

aap2

Het filmpje van de chimpansee in Burgers Zoo die een drone uit de lucht slaat, is nu ook door wetenschappers bestudeerd.

Het idee was leuk: een cameraploeg die in Burgers Zoo filmpjes maakte van de chimpansees besloot voor enkele kekke close-upbeelden een drone in te zetten. Maar daar waren de chimpansees het niet mee eens. Vier apen hadden tijdens een testvlucht – waarbij de drone nog niet filmde – al enkele takken gepakt. Ook klommen ze wat hoger in de bomen, zodat ze dichter bij de drone in de buurt kwamen. Tijdens een tweede vlucht ging het mis: de drone zoomde in op de twee vrouwtjes Tushi en Raimee die nog steeds wat hoger zaten en ‘gewapend’ waren met takken die zo’n 1,80 meter lang waren. Tushi haalde met zo’n tak twee keer uit naar de drone. De tweede keer raakte ze de drone, waarop deze naar beneden tuimelde.

Grijns
Wetenschappers hebben de beelden van het incident nu nog eens bestudeerd en stellen dat ze ons veel kunnen vertellen over de chimpansees. Zo blijkt uit de beelden dat Tushi vlak voor en op het moment dat ze naar de drone uithaalt, grijnst. Alhoewel haar gezicht gespannen is en ze haar tanden bloot ‘lacht’, vertoont ze geen angst. Het suggereert dat ze de drone opzettelijk raakt en niet uithaalt uit een angstige reflex. “Het gebruik van de stok als en wapen was in deze context een unieke actie,” stelt onderzoeker Jan van Hooff. “Het leek opzettelijk, ook gezien de beslissing om de stok te pakken en deze naar de plek te dragen waar de drone werd aangevallen.”

Inventief
Het laat maar weer eens zien dat de chimpansee inventief is: de aap is in staat om eigenlijk alles wat voorhanden is als een gereedschap te gebruiken. Tevens wijzen de beelden erop dat de chimpansee in staat is om zijn acties te plannen.

Volgens de onderzoekers hebben de chimpansees in Burgers Zoo nooit expliciet geleerd om verschillende gereedschappen te gebruiken. Wel zijn de apen in de gelegenheid geweest om te observeren hoe mensen in hun omgeving gereedschappen gebruiken. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat chimpansees in deze dierentuin in staat zijn om tot wel dertien verschillende typen gereedschap op verschillende manieren te gebruiken. Bij die verschillende typen gereedschap moet je dan met name denken aan stokken van verschillende omvang. Het lijkt erop dat de apen eerst een doel in hun hoofd hebben en vervolgens een stok van de juiste omvang, het juiste gewicht en met de juiste vorm zoeken om dat doel te bereiken. Zo gebruiken ze zware stukken hout als wapen, terwijl dunnere takken worden gebruikt om blaadjes uit hoge bomen te slaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd