Warme dranken drinken vergroot mogelijk de kans op kanker

Er is geen bewijs dat koffie de kans op kanker vergroot. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat het drinken van warme dranken een verhoogd risico op slokdarmkanker met zich meebrengt.

Een onderzoeksgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie – de International Agency for Research on Cancer (IARC) – wilde uitzoeken of koffie kankerverwekkend is. Eerder onderzoek suggereerde namelijk dat de drank ‘mogelijk kankerverwekkend was’. Zo zou het drinken van koffie de kans op blaaskanker vergroten. Uit het onderzoek van de IARC blijkt echter dat er geen overtuigend bewijs is dat koffie kanker kan veroorzaken. “We vonden voor veel verschillende soorten kanker duidelijk bewijs dat koffie niet kankerverwekkend is,” vertelt onderzoeker Mariana Stern. “Sterker nog: we ontdekten dat koffie beschermt tegen sommige vormen van kanker, zoals lever- en baarmoederslijmvlieskanker.”

Warme dranken
Wel vond de IARC aanwijzingen dat het drinken van warme dranken mogelijk kanker kan veroorzaken. “Geniet van je koffie of mate (een Zuid-Amerikaanse infusie, ook wel paraguaythee genoemd, red.), maar zorg ervoor dat deze niet te warm is,” stelt Stern. “Er is fysiek bewijs dat heel warme dranken bij kunnen dragen aan celbeschadigingen in de slokdarm en dus bijdragen aan de totstandkoming van kanker.”

“Geniet van je koffie of mate, maar zorg ervoor dat deze niet te warm is”

Het onderzoek
De conclusies zijn gebaseerd op een analyse van meer dan 1000 onderzoeken die gaan over 20 verschillende soorten kanker. Uit dat onderzoek blijkt dat warme dranken ‘mogelijk kankerverwekkend zijn’. Daarmee vallen ze – als het gaat om hun verband met kanker – in dezelfde categorie als de consumptie van rood vlees of het nuttigen van voedsel dat bij hoge gefrituurd is.

Onderscheid
“We zijn nu beter in staat om het effect van mate te onderscheiden van het effect van de temperatuur en concluderen dat het verband tussen het drinken van mate en slokdarmkanker met name te verklaren is doordat de mate heel warm wordt gedronken. Vergelijkbare associaties zien we voor andere zeer warme dranken, zoals thee of koffie.”

Het verhoogde risico geldt alleen als de drank 65 graden Celsius of warmer is. “Een drankje van die temperatuur is waarschijnlijk voor sommige mensen te warm om prettig te kunnen drinken,” stelt professor Sanchia Aranda, CEO van Cancer Council Australia en niet betrokken bij het onderzoek. “Dus laat de drank wat afkoelen en geniet ervan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd