Warm kiekje van Solar X-Ray Imager

NASA heeft de eerste foto van de Solar X-Ray Imager aan boord van de GOES-15-satelliet, vrijgegeven. Het kiekje van de zon mag er zijn, maar is met bloed, zweet en tranen ter wereld gekomen. De Solar X-Ray Imager faalde en kon pas na langdurig onderzoek zijn eerste plaatje schieten.

De voltages in de Solar X-Ray Imager waren abnormaal en de wetenschappers moesten alles op alles zetten om het apparaat weer aan de praat krijgen. “We wilden ons net aan de laatste strohalm vastgrijpen toen het harde werk en de inspanningen hun vruchten begonnen af te werpen,” vertelt projectmanager van GOES-15, Andre Dress. “We denken dat het instrument nu geheel hersteld is.”

En dus kon de Solar X-Ray Imager zijn eerste plaatje schieten. En dit is het resultaat.

De onderzoekers houden Solar X-Ray Imager de komende tijd heel goed in de gaten. “Ik denk dat de meeste mensen niet realiseren hoe belangrijk deze instrumenten in ons dagelijks leven zijn,” meent Dress. “Deze data wordt gebruikt door het Amerikaanse ministerie van Defensie, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), NASA en de Federal Aviation Administration (FAA) om onze objecten in de ruimte en op het land te beschermen en de vluchtroutes voor de FAA te leiden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd