Waarom de grote zonnestorm met een sisser afliep

Afgelopen week vond er een grote uitbarsting plaats op het oppervlak van de zon. Onze moederster stootte in een korte tijd grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes uit. Deze zonnestorm zou op aarde mogelijk resulteren in niet werkende TomToms en noorderlicht. Maar er gebeurde vrijwel niets. Hoe komt dit eigenlijk? Wel, volgens wetenschappers hadden we geluk!

De storm was zo zwak, omdat het meegevoerde magnetische veld van de zonnedeeltjes parallel was uitgelijnd met het magnetische veld van de aarde. Door deze evenwijdige oriëntatie werden de meeste deeltjes tegengehouden en was er weinig noorderlicht zichtbaar, behalve in noordelijke of zuidelijke landen als Antarctica, Alaska en Finland.

OOK INTERESSANT

Een interessant artikel om te lezen: Help, de zon wordt wakker!.

Wetenschappers kunnen niet voorspellen wat de richting van het magnetisch veld van zonneplasma is. Pas wanneer de desbetreffende elektrisch geladen deeltjes het magnetisch veld van de aarde raken, dan leren wetenschappers meer over de richting.

Aangezien de zon pas net wakker wordt, kunnen we de komende jaren nog veel meer zonnestormen verwachten. Rond 2013 bereikt de zon het hoogtepunt van zijn elfjarige zonnecyclus. Het is zeer waarschijnlijk dat we de komende jaren een keer noorderlicht te zien krijgen. Maar gaan er ook systemen uitvallen? Dat hangt af van de kracht van een zonnestorm. En natuurlijk van de richting.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd