Limburgers zijn niet gelukkig, Drenten wel

De meest gelukkige inwoners van Nederland zijn Drenten. Het minst gelukkig zijn Limburgers. Dit blijkt uit een onderzoek naar geluk via de website Gelukswijzer.nl. Op deze website vullen duizenden Nederlanders hun geluksgevoel in, waarna onderzoekers van de Erasmus Universiteit de resultaten analyseren. De eerste resultaten druppelen nu binnen.

Meer dan 16.000 deelnemers vulden gedurende het afgelopen half jaar op Gelukswijzer.nl meerdere malen in hoe gelukkig zij zich voelden. Uit de gegevens blijkt dat Limburgers minder vaak gelukkig zijn dan inwoners uit andere provincies. Wellicht komt dit door het onder-modale inkomen van de gemiddelde Limburger. Dit valt te rijmen met de analyse van het economische bureau van de ING bank, waarbij Limburg in 2010 en 2011 uit de bus kwam als traagst groeiende economie van alle Nederlandse provincieën.

Overigens voelen niet alleen Limburgers, maar ook Friezen zich minder gelukkig dan andere Nederlanders. Dit geldt zowel voor dagelijks als voor maandelijks geluk.

Opvallend is dat de cijfers met betrekking tot het maandelijkse gelukgsgevoel lager liggen dan de jaarlijkse gelukscijfers. Hoe komt dit? “Mensen die tevreden zijn met hun leven hoeven zich nog niet persé gelukkig te voelen,” legt onderzoeker Wido Oerlemans uit. “Verder zien we bij maandelijkse geluksmetingen dat deelnemers gelukkiger zijn in de zomermaanden in vergelijking tot de wintermaanden.”

Naast Limburgers (5,75) zijn ook Friezen (5,95) minder gelukkig. De gelukkigste inwoners zijn Drenten (6,3), Zeeuwen (6,25), Zuid-Hollanders (6,25) en Flevolanders (6,25). Hieronder het volledige gelukstabel.

Bronmateriaal

Erasmus Universiteit Rotterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd