Waar gaan de spaceshuttles naar toe?

Over een paar maanden wordt de laatste spaceshuttle gelanceerd. Wat gebeurt er na de laatste landing met de gepensioneerde shuttles?

NASA-baas Charles Bolden kondigde vandaag aan waar de ruimtevaartuigen naar toe verhuizen. Atlantis gaat naar het Kennedy Space Center, Endeavour eindigt in het California Science Center in Los Angeles, Discovery gaat naar het Steven F. Udvar-Hazy Center van het National Air & Space Museum in Washington en Enterprise verhuist naar het Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York.

De deelnemers die buitenboord vielen krijgen geen volledige spaceshuttle, maar sommige musea of instellingen kunnen wel wat losse onderdelen verwachten. Zo krijgt Mission Control in Houston een aantal shuttlestoelen. Verschillende inwoners van Houston reageerden boos op het besluit van NASA, omdat zij vonden dat er minimaal één shuttle naar de vierde grootste stad van de Verenigde Staten moest verhuizen. Logisch, want ruimtevaart leeft veel meer in Houston dan in New York of Washington. Olga Dominguez van NASA, de persoon die besloot waar de shuttles naar toe zouden verhuizen, liet tijdens de persconferentie weten dat dit niet bewust is gedaan. “Er zijn simpelweg niet genoeg shuttles om uit te delen”, aldus Dominguez.

De shuttles worden in 2012 naar de verschillende locaties verscheept. “Zorg goed voor onze shuttles”, aldus Bolden tijdens een redelijk emotionele toespraak.

De laatste shuttlemissie vindt eind juni plaats. De vier astronauten Christopher Ferguson, Douglas Hurley, Sandra Magnus en Rex Walheim hebben de eer om de laatste vlucht mee te maken in de spaceshuttle Atlantis. Maar eerst is STS-134 aan de beurt!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd