Voor het zingen de kerk uit: werkt dat echt niet?

Columnist Cees Mulder laat maar weer eens zien dat we niet alles wat ons op het gebied van biologie wordt aangeleerd, klakkeloos moeten aannemen.

Iedereen die bij biologie seksuele voorlichting heeft gehad, moet in het leerboek gelezen hebben dat je als vrouw zwanger kunt worden van voorvocht. Dat is ook de reden waarom coïtus interruptus, ‘voor het zingen de kerk uit’ of ‘voortijdig terugtrekken’, een erg onbetrouwbare methode is om een zwangerschap te voorkomen. Maar is dat eigenlijk wel zo? De trouwe lezer weet inmiddels dat u niet zomaar alles klakkeloos moet aannemen wat u op biologisch gebied wordt geleerd…

Klieren van Cowper
Wanneer twee mensen geslachtsgemeenschap hebben, produceren bij de vrouw de klieren van Bartholin slijm. De afvoerbuizen van deze twee klieren eindigen aan de binnenkant van de kleine schaamlippen en dit slijm zorgt ervoor dat de penis makkelijker de vagina binnen kan. Soortgelijke klieren treffen we ook aan bij mannen, waar ze de klieren van Cowper worden genoemd. Ook deze twee klieren maken een natuurlijk glijmiddel. Daarbij neutraliseert dit mannelijke slijm ook de achtergebleven urine in de urinebuis, want urine is dodelijk voor zaadcellen. Dit natuurlijke glijmiddel is het bekende voorvocht wat mannen produceren.

Meer lezen?

Meer mythes weerlegd zien? Lees dan ook eens de column van Cees over de olifant of aspartaam.

Sperma
Zodra een man klaarkomt en ejaculeert komt er sperma uit de penis. Dit sperma bestaat voor nog geen 1% uit zaadcellen, welke gemaakt zijn in de teelballen, samen met vocht uit de prostaat en vocht uit de zaadblaasjes. De zaadcellen zullen via de baarmoedermond naar boven zwemmen waar ze, als ze geluk hebben, in een eileider een eicel tegenkomen en met deze versmelten. De rest van de zaadcellen zullen sterven. Ook de zaadcellen die zijn achtergebleven in de urinebuis van de man zullen spoedig het loodje leggen. Zeker wanneer de man voor het eerst weer gaat plassen na de geslachtsdaad.

Prostaat
Voor de zaadlozing van de man blijft de prostaat hermetisch afgesloten zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen. Het mannelijke voorvocht bestaat dus enkel uit slijm gemaakt door de klieren van Cowper. Daar zit geen zaadcel in. Behalve als er toevallig nog wat levende zaadcellen waren achtergebleven in de urinebuis. Maar dat zijn er zo weinig dat deze in de praktijk tot weinig in staat zijn. Voorvocht is dus nagenoeg steriel zodat vrouwen er niet zwanger van kunnen worden.

Instinct
Toch blijkt uit onderzoek dat 15 tot 40% van de vrouwen die alleen ‘voor het zingen de kerk uitgaan’ toepassen binnen een jaar zwanger worden. Maar dat heeft een goede reden. Voor veel mannen is het erg moeilijk om de penis op tijd uit de vagina te halen, deels omdat ze het orgasme niet goed voelen aankomen, deels omdat het tegen het natuurlijke instinct ingaat om de zaadcellen niet diep de vagina in te brengen. Het voorvocht speelt hier dus geen enkele rol in.

Het belangrijkste bezwaar tegen coïtus interruptus is wellicht dat de methode de man en vrouw niet beschermt tegen SOA’s. Maar dat doet de pil ook niet. Dus wie SOA-vrij is en altijd plast na de seks: terugtrekken maar!

Hoe lang is de gemiddelde penis? Wetenschappers hebben het onlangs ontrafeld!

Bronmateriaal

-
Afbeelding bovenaan dit artikel: stokpic / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd