Vogelborst werkt als een discobol

De mannetjes van de vogelsoort Parotia lawesii weten hoe ze een feestje moeten bouwen. De borstveren van het dier reflecteren licht in alle richtingen en werken op dezelfde manier als een discobol. Dat blijkt uit onderzoek. Nog nooit is zo’n constructie van veren gezien. De vogels maken dankbaar gebruik van hun ‘disco-borst’ wanneer zij voor de vrouwtjes dansen.

De onderzoekers bestudeerden de veren van de vogels met een heel sterke microscoop. Ze ontdekten dat de veren in staat zijn om licht in alle richtingen tegelijkertijd te laten reflecteren.

Uniek
“De veren van de Parotia zijn uniek,” merkt onderzoeker Daniel Osorio op. “We kennen geen enkel door mensen gemaakt materiaal dat ditzelfde effect bewerkstelligt.” De veren hebben een vorm die ervoor zorgt dat deze blauw licht in twee verschillende richtingen reflecteren. Het binnenste van de veren bevat een derde ‘spiegel’. Deze reflecteert geel licht.

Glimmen
De mannetjes maken gebruik van hun bijzondere veren wanneer ze voor de dames dansen. “Sommige metallic-kleuren lijken haast te glimmen als er licht opvalt.” Als de vogel beweegt, veranderen de veren voortdurend van kleur: blauw, geel of zwart.

Waarschijnlijk is de vogel niet de enige soort met deze bijzondere veren. Ook de stadsduif heeft een soort discobol in zijn nek zitten. Vanuit het oogpunt van ons mensen is deze groen of magenta of vaker nog gewoon grijs. Maar voor vogels kan dat wel eens anders zijn. Zij zien mogelijk veel meer kleuren dan wij doen.

De veren van Parotia lawesii. Foto: Justin Marshall

Bronmateriaal

"Dancing bird shakes its groove thing" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd