Een team van Amerikaanse studenten en ingenieurs lanceerde onlangs een aantal Google Nexus S-telefoons. Deze nieuwe telefoon draait op Android, het mobiele besturingssysteem van Google, en komt begin 2011 uit in Nederland en België. De studenten en ingenieurs willen graag te weten komen hoe de sensoren in de telefoon omgaan met lage temperaturen. Er is geen betere plek om dit te testen dan in de ruimte, waar het zeer koud is.
Vlucht
De Nexus S-telefoons werden in verschillende kratten gestopt. Vervolgens droegen gigantische heliumballonnen de telefoons de ruimte in. In drie uur tijd bereikten de meeste kratten de grens van 32 kilometer. Dat is circa drie keer hoger dan de maximale vlieghoogte van passagiersvliegtuigen. Daarna knapten de ballonnen en vielen de telefoons naar beneden. De val werd opgevangen door oranje parachutes.
Terug op aarde
Twee dagen na de lancering hadden de ingenieurs van Google en de studenten van de universiteit van Californië alle telefoons – op één na – gevonden. De telefoons waren niet beschadigd en functioneerden nog steeds naar behoren.
Op dit moment onderzoekt het team de data die de telefoons verzamelden. Zo hoopt Google toekomstige producten en sensoren nog beter te maken.
WIST U DAT…
Satellieten
En Google? Dit bedrijf wil binnenkort satellieten bouwen die gebaseerd zijn op de Nexus S-technologie. “De telefoon is daar krachtig genoeg voor”, aldus Zi Wang, productmanager van de Nexus S.
Google Nexus S
De Google Nexus S draait op Android 2.3, heeft een krachtige 1 GHz Hummingbird-processor en 16 GB flashgeheugen. Daarnaast is de telefoon uitgerust met een vijf megapixelcamera en een 4″ Super AMOLED-scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels.