Qatar vindt eerste exoplaneet

De oliestaat Qatar timmert hard aan de weg. Het land mag namelijk in 2022 het WK voetbal organiseren. Nu is er nog een hoogtepunt bijgekomen: astronomen uit Qatar hebben de eerste exoplaneet ontdekt. Exoplaneet Qatar-1b is opgespoord met een automatisch camerasysteem, dat niet in Qatar is opgesteld, maar in de Verenigde Staten. Het systeem houdt sterren in de gaten die helderheidsveranderingen vertonen. Uit vervolgwaarnemingen bleek dat één van de fluctuerende sterren een exoplaneet heeft.

De nieuwe exoplaneet bevindt zich op een afstand van 550 lichtjaar in het sterrenbeeld Draak. De moederster heet Qatar-1 en is iets lichter en kleiner dan de zon. Qatar-1 is ongeveer even oud als de zon.

WIST U DAT…

…er waarschijnlijk meer kleine dan grote exoplaneten bestaan?

En de exoplaneet? Die is iets groter en zwaarder dan Jupiter. Het is dus een forse gasplaneet. Daarnaast is het object een zogenaamde Hete Jupiter, omdat de afstand tot de moederster slechts 3,5 miljoen kilometer bedraagt. Dit is veel kleiner dan de afstand tussen bijvoorbeeld de aarde en de zon (150 miljoen kilometer). Het is daarom erg warm op het oppervlak van de Qatar-1b: 1.100 graden Celsius.

Ondertussen zijn er al meer dan 500 exoplaneten gevonden, oftewel buitenaardse werelden rondom andere sterren dan de zon. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink oploopt. In 2014 wordt de James Webb telescoop gelanceerd, de opvolger van Hubble. Wetenschappers hopen nog meer exoplaneten te ontdekken met deze telescoop.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd