Vlinder met gesloten vleugels wil geen seks

Vlinders sluiten hun vleugels en verbergen zo hun schoonheid om niet belaagd te worden door wellustige mannetjes, zo blijkt.

Onderzoeker Jun-Ya Ide ontdekte dat vrouwelijke kleine vuurvlinders vaak de vleugels sluiten als een mannelijk exemplaar in de buurt komt. “Ik ontdekte ook dat de vleugels trager dichtgaan als een andere vlindersoort dichterbij komt,” vertelt Ide. Hij besloot uit te zoeken wat de vlinders zo probeerden te communiceren.

WIST U DAT…

…de hormonen van vlinders de toekomst kunnen voorspellen?

Model
Hij maakte een model van een mannelijke vuurvlinder en confronteerde vrouwtjes ermee. “Als ik het model in de buurt bracht van een vrouwtje dat al geslachtsgemeenschap had gehad, sloot ze vaak de vleugels.” De maagdelijke vlinders hielden hun vleugels open.

Eén keer
De vrouwelijke kleine vuurvlinder heeft maar één keer in haar leven geslachtsgemeenschap. En het delicate diertje heeft er daarna weinig baat bij om door mannetjes versierd te worden als ze reeds een keertje heeft gepaard. Dus beschermt ze zich tegen de heren door haar vleugels te sluiten.

“Ik moet concluderen dat vrouwtjes – omdat ze niet meer copulaties nodig hebben – hun vleugels sluiten om zichzelf te verbergen. Dat gedrag is ontstaan om seksuele intimidatie te voorkomen.”

Bovenstaande foto is gemaakt door KENPEI (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd