Vliegende auto in productie genomen

Een Amerikaans bedrijf start met de productie van de vliegende auto. Het bijzondere voertuig heeft vier wielen, twee vleugels en een lichte motor. De vleugels kunnen worden in- en uitgeklapt en zo verandert de auto spontaan in een vliegtuig en andersom. Er zijn inmiddels al zeventig exemplaren besteld.

Het idee is simpel: u vertrekt met de auto en zodra u een geschikte startbaan heeft gevonden, klapt u de vleugels uit en stijgt u op. De auto kan op de autowegen gewoon de maximale snelheid rijden en haalt in de lucht een respectabele snelheid van 185 kilometer per uur.

In de garage
Bent u klaar met vliegen? Dan klapt u de vleugels gewoon in en kunt u het vliegtuig alias de automobiel in de garage parkeren. Wanneer er slecht weer op komst is, waardoor u niet langer in de lucht kunt blijven, zet u het vliegtuig op de grond en rijdt u verder naar huis.

Foto: Terrafugia Transition

Brevet
De producenten van de vliegende auto wilden het vehikel oorspronkelijk niet meer dan 600 kilo laten wegen. Met dat gewicht past het voertuig namelijk in de categorie lichte sportvliegtuigjes. In die categorie is het behalen van een brevet veel gemakkelijker; mensen hoeven maar 20 vlieguren te maken alvorens ze hun papiertje in ontvangst mogen nemen. Maar tijdens de productie bleek dat dit gewicht niet haalbaar was; het vliegtuig werd 55 kilo zwaarder. De Amerikaanse overheid streek echter over haar hart en heeft het vehikel toch als licht sportvliegtuig geclassificeerd. Het brevet is dus gemakkelijk te behalen.

Er zijn inmiddels zeventig van dit soort vliegende auto’s besteld. Naar verwachting gaat het voertuig voor zo’n 194.000 dollar – oftewel ongeveer 159.000 euro – over de toonbank.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd