Visetende spinnen komen wereldwijd voor

visetende-spinnen

Spinnen jagen niet alleen op insecten, maar ook op vissen. Deze spinnen komen overal voor. Dit blijkt uit een onderzoek van Zwitserse en Australische onderzoekers. Vooral de grotere spinnensoorten gaan wel eens het water in om vissen te vangen.

Wist u dat…

…er zelfs spinnen zijn die vleermuizen opeten?

De onderzoekers hebben een literatuuronderzoek gehouden om hun wetenschappelijke vraagstelling te beantwoorden. Daaruit blijkt dat vijf families van spinnen in het wild op kleine vissen jagen. De meeste van deze spinnen kunnen zwemmen, duiken en op het wateroppervlak lopen. De spinnen hebben sterke neurotoxinen en enzymen om vissen te doden en te verteren. Vaak zijn de slachtoffers groter dan de spinnen zelf.

De onderzoekers beweren dat visetende spinnen op alle continenten zijn gesignaleerd, behalve op Antarctica. “Ons onderzoek laat zien dat vissen regelmatig op het menu staan van spinnen”, vertelt onderzoeker Martin Nyffeler van de universiteit van Basel. “Mogelijk hebben spinnen de voedingsstoffen van vissen hard nodig.”

Bovenaan dit artikel is een kraamwebspin te zien, die een tandkarper uit een vijver vist in Australië. De tactiek die deze kraamwebspin gebruikt ,wordt vrijwel overal toegepast. De spin plaatst zijn achterste poten aan een steen of een plant, terwijl de voorste poten op het wateroppervlak rusten. De vis wordt vervolgens aangevallen, waarna de spin het dier op het land sleept. Het verorberen van de vis is een flink karwei, dat meestal een paar uur duurt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd