Vis moet soldaten aan nieuwe garderobe helpen

Een vis die gewoon tussen de piranha’s kan zwemmen, helpt wetenschappers om soldaten nog beter te beschermen.

Er zijn maar weinig dieren die zich in een meer vol piranha’s durven begeven. Maar de vis Arapaima durft het wel. Nu moeten we wel toegeven dat de vis een geheim wapen heeft: een enorm sterk en flexibel ‘harnas’. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Ze probeerden met de tanden van een piranha het ‘harnas’ van de vis te doorboren. Zonder succes. De tanden dringen deels door het harnas heen, maar voordat ze er helemaal doorheen zijn, breken ze af.

Twee lagen
Dat wekte natuurlijk de interesse van de wetenschappers. Ze bestudeerden de huid van de vis nog eens goed. Ze ontdekten dat het ‘harnas’ eigenlijk uit twee delen bestaat. Een harde buitenlaag en een veel zachtere binnenlaag. “Je ziet dat vaak in de natuur,” legt onderzoeker Marc Meyers in een persbericht uit. “Er zit dan iets hards aan de buitenkant, maar dat bevindt zich op iets zachters dat het taaier maakt.”

Leren
De materialen in de natuur zijn op zichzelf niet sterk, maar worden zo gecombineerd dat ze ijzersterk worden. En daar kunnen wij mensen van leren. Zo kan de vis ons helpen aan betere kogelvrije vesten die niet alleen heel moeilijk te penetreren zijn, maar ook flexibel zijn en dus fijn om te dragen.

“We hebben materialen met veel betere prestaties ontwikkeld,” merkt Meyers op. “Maar we bereiken de limiet van synthetische materialen.” En dus is het weer tijd om naar de natuur te kijken. “En ons af te vragen: hoe zet de natuur deze dingen in elkaar?”

Bronmateriaal

"Engineers Find Inspiration for New Materials in Piranha-proof Armor" - UCSD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jens Auer (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd