Venus draait langzamer dan vroeger

De ruimtesonde Venus Express heeft ontdekt dat de planeet Venus tegenwoordig ietsje langzamer draait dan vroeger.

Dat meldt ESA in een persbericht. Venus Express gluurde door het dichte wolkendek dat rond Venus hangt heen. Zo ontdekte de sonde dat bepaalde herkenningspunten op Venus zich niet op de verwachte plaatsen bevonden. Al snel moesten wetenschappers concluderen dat Venus dus iets langzamer draait.

Twintig kilometer
De herkenningspunten in kwestie bleken twintig kilometer naast hun verwachte locatie te zitten. Dat komt erop neer dat een dag op Venus niet de eerder vastgestelde 243,0185 aardse dagen duurt. De dagen op de planeet blijken 6,5 minuut langer te duren.

Aarde
Hoe is dat verschil in metingen ontstaan? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Misschien heeft het iets te maken met het weer op Venus. Een andere mogelijkheid is dat onze planeet de rotatie van Venus iets heeft aangetast.

De onderzoekers hopen door deze metingen meer te weten te kunnen komen over de samenstelling van Venus. Als Venus een vaste kern heeft, is deze bijvoorbeeld minder ontvankelijk voor externe krachten die de rotatie van de planeet aan kunnen tasten.

Bronmateriaal

"Could Venus be shifting gear?" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd