Verdrijft de tweedelige tablet ons papieren lesboek?

Technologiemagazine Gizmag meldt vandaag dat het Californische bedrijf Kno een gelijknamige tablet met inklapbare aanraakschermen heeft geïntroduceerd. Het concept zou het ouderwetse lesboek moeten verdrijven, zodat er ruimte komt voor de lesboeken van de toekomst.

Het ontwikkelingsteam onderzocht voor het met de ontwikkeling van de Kno begon waarom digitale lesboeken zo langzaam hun intrede doen in de onderwijsmarkt.

Meerwaarde

De Kno-ontwikkelaars spraken met verschillende studenten en daaruit bleek dat de leerlingen multimedia-mogelijkheden zeker een meerwaarde vinden, maar die middelen moeten dan ook vertrouwd aanvoelen. Ze moeten tastbaar zijn en over een visuele interactie beschikken, zoals ook bij papieren lesboeken het geval is. Studenten willen graag twee grote pagina’s tegelijkertijd kunnen zien. Ze willen tevens notities kunnen toevoegen, tekst onderstrepen of met hun vinger een tekstgedeelte selecteren, terwijl ze ondertussen iets anders aan het uitzoeken zijn. Dit zijn karaktereigenschappen die e-readers volgens de studenten niet kunnen bieden.

Twee schermen

Het eindresultaat van het onderzoek is een tablet-pc met twee inklapbare aanraakschermen, een grote database aan onderwijspublicaties, draadloze toegang tot internet, Bluetooth-verbinding, HD-video, rijke multimediacontent en de mogelijkheid om notities te maken, tekst te markeren en bladwijzers toe te voegen.

“Op die manieren hopen we dat de relevante verschillen met papieren boeken weggenomen worden en de extra kwaliteiten van de tablets boven komen drijven,” aldus de onderzoekers. “Studenten moeten bijvoorbeeld gemakkelijk content kunnen uitwisselen, of meer informatie vinden over een voor hen onbegrijpelijke term of zin, en dat allemaal op één en hetzelfde apparaat.”

Specificaties

Kno zit ondertussen niet stil. Samen met vier onderwijsuitgeverijen heeft het een beta-programma voor de tablet gelanceerd, waarop gespecialiseerde onderwijstools worden aangeboden die bedoeld zijn voor de tablet. Men hoopt dat Amerikaanse universiteiten en colleges via een proefabonnement kennismaken met het nieuwe concept. Tegen het aankomende schoolseizoen moet de Kno dan op de markt komen.

De Kno heeft een schermgrootte van 35,8 centimeter, een resolutie van 1140 x 900 pixels, een batterijduur van tussen de zes en acht uur en een opslagcapaciteit van 16 gigabyte. Net als bij gewone tekstboeken worden de meeste teksten op het formaat van een bladzijde weergegeven, waardoor er niet hoeft te worden gescrolld. De tablet ondersteunt onder meer diverse e-readerformaten en documenttypen als PDF en Word.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd