Veel ijs gevonden op de noordpool van de maan

De Indiase Chandrayaan-1 ruimtesonde heeft ijs ontdekt op de noordpool van de maan. Dit blijkt uit een analyse van data van een radar van NASA. De radar bevond zich aan boord van de ruimtesonde. In totaal heeft het Mini-SAR instrument veertig kleine kraters met ijs gevonden. Mogelijk ligt er 600 miljoen ton ijs in deze kraters.

De Mini-SAR heeft foto’s gemaakt van gebieden die permanent in het donker liggen. De donkere gebieden zijn extreem koud, waardoor ijs op sommige plekken permanent aanwezig is. Op de noordpool vond de Mini-SAR tientallen kraters met een doorsnee van twee tot vijftien kilometer. In deze kraters liggen grote hoeveelheden ijs.

Dit is niet de eerste keer dat er aanwijzingen worden gevonden dat er ijs op de noordpool van de maan ligt. Eerder vond een ander instrument van de Chandrayaan-1 watermoleculen in de bovenste paar millimeter van het maanoppervlak. Ook zijn er ijsafzettingen gevonden in diepe kraters rond de zuidpool.

“Na het analyseren van de data is ons wetenschappelijke team er zeker van dat er waterijs op de maan ligt”, vertelt Jason Crusan van het Mini-RF programma van NASA. “Toekomstige missies kunnen de desbetreffende locaties nog beter in kaart brengen.”


De groene kraters zijn oude kraters met ijs. De rode kraters zijn jonge kraters met ijs.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd