Blinde Brit kijkt met tong

De Britse soldaat Craig Lundberg is 24 jaar oud en verloor 3 jaar geleden in Irak het zicht toen een raket nabij hem ontplofte. Nu kan hij weer zien. Dankzij een zonnebril, een camera, elektroden en zijn tong. Brainport is voor Lundberg het beste alternatief nu hij zijn zicht via de ogen nooit meer terugkrijgt.

Het systeem bestaat uit een zonnebril met daarin een videocamera. De camera stuurt de opgenomen beelden door middel van elektroden door naar de tong. Het uiteinde van de elektrode lijkt op een lolly. “Waar de camera ook naar kijkt, ik kan het beeld op mijn tong voelen,” vertelt Lundberg. Dankzij de elektrode kan de drager ervan verschillende vormen en zelfs verschillende soorten licht onderscheiden.

Hoe werkt het? De elektrode geeft bepaalde bewegingen af; het voelt als champagnebubbels op de tong. Die bubbels worden vervolgens door het brein opgepikt en in beelden vertaald.

En het systeem werkt prima. Lundberg was onlangs in staat om bij de opticien de bovenste letters van de oogtest moeiteloos op te lezen. “Ik kon met mijn tong voelen dat de eerste letter een ‘a’ was en toen bewoog ik naar de volgende. Het was ongelofelijk. Ik liep door de gang en ik kon de deuren, de muren en de mensen die tegen me inkwamen, zien.”

Op onderstaand filmpje laat de blinde Erik Weihenmayer zien hoe Brainport zijn dagelijks leven zichtbaar maakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd