Gedomesticeerd vee groeide mee met de mens

Vee

De grootte van vee zoals koeien, schapen en varkens groeide door de eeuwen heen mee met de leefomgeving en de productiesystemen van de mens.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science. De onderzoekers onderzochten de botten van vee uit de omgeving rondom het Iberisch Schiereiland. De overblijfselen bestrijken een periode van de eerste eeuw voor Christus tot de eenentwintigste eeuw. Normaal gesproken wordt een verandering in de grootte van een dier gelinkt aan klimaat- en milieuveranderingen of een verandering in de genen. Maar wetenschappers zijn er nu achter dat dit niet altijd het geval is.

Agrarische Revolutie
Aan het begin van de Romeinse tijd vinden er geen specifieke veranderingen plaats in de grootte van vee. Wel kreeg men steeds meer interesse voor het verbeteren van hun hulpdieren; waarschijnlijk omdat men steeds meer stukken land ging ontbossen en verbouwen. De onderzoekers denken dat de verbetertechnieken mee zijn gegaan naar de volgende generaties Romeinen. Want vanaf de achtste eeuw na Christus vonden de eerste veranderingen plaats; in eerste instantie werd het vee kleiner. Dit blijkt uit een analyse van isotopen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het vee in die tijd vrij rondzwierf en haar eten zelf moest zoeken.

Botten die zijn gebruikt voor het onderzoek. Bron: UPV/EHU.
Botten die zijn gebruikt voor het onderzoek. Bron: UPV/EHU.

Middeleeuwen
Vanaf de late middeleeuwen beginnen dieren te groeien; met name schapen. Volgens de onderzoekers werden vooral zij groter omdat schapen steeds meer werden gebruikt. Zo waren schapen niet alleen belangrijk voor vlees maar ook voor wol en melk. Hoe belangrijker een dier werd in de productieketen van de mens, hoe groter hij lijkt te groeien. In de moderne tijd bereikt de grootte van vee een maximum. De onderzoekers benadrukken echter dat er nog weinig archeologisch onderzoek is gedaan naar botten afkomstig vanaf de zestiende eeuw. Idoia Grau-Sologestia, de onderzoeksleider, is hier mee bezig. In de toekomst hoopt hij nog meer inzicht te krijgen in de veranderingen die plaatsvonden op het gebied van vee en landbouw tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd.

Bronmateriaal

"The size of domestic animals has increased over time" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter O'Connor (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd