Vannacht is de afstand tussen Mars en de aarde het kleinst

mars

Een leuk weetje voor bij de koffieautomaat: wist u dat vannacht de afstand tussen de aarde en Mars het kleinst is? En dat dit dus eigenlijk het beste moment is om Mars te bestuderen?

Vannacht is de afstand tussen de aarde en de rode planeet ‘slechts’ 92.451.484 kilometer. En daarmee staat onze planeet vannacht het dichtst bij Mars in de buurt.

Het betekent dat Mars uitzonderlijk goed te zien is. Met het blote oog ziet u de rode planeet als een helder lichtpuntje aan de nachthemel. Maar wie in het bezit is van een telescoop zou deze periode aan moeten grijpen om de planeet eens te bestuderen. Vooralsnog lijkt een dik wolkendek roet in het eten te gooien. Maar wie toch een blik op de rode planeet wil werpen nu deze zo dichtbij staat, kan dat online doen. Vanavond richten de SLOOH-telescopen de ogen op Mars en dat is live te volgen. U moet er wel wat voor over hebben: de uitzending begint om 4.00 uur vannacht (Nederlandse tijd).

Het moment waarop Mars en de aarde zo dichtbij elkaar staan, volgt kort op het moment waarop Mars in oppositie stond. Dat was op 8 april jongstleden het geval. Mars stond toen op één lijn met de zon en de aarde. U zou misschien denken dat dat het moment is waarop Mars tevens het dichtst bij de aarde in de buurt staat, maar dat is niet zo. De aarde en Mars hebben namelijk geen perfecte ronde baan, maar volgen een elliptische baan rond de zon. Vandaar dat het moment waarop Mars het dichtst bij de aarde staat niet samenvalt met de oppositie.

Bronmateriaal

"Slooh Live Broadcasts of Mars Closest Approach and Total Lunar Eclipse on Same Night " - Slooh.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door USGS (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd