Uw goudvis is een muziekkenner en kan Bach van Stravinsky onderscheiden

goudvis

Stel: u laat uw goudvis een stuk van Bach en een stuk van Stravinsky horen. Kan hij dan onderscheid maken tussen die twee muziekstukken? Ja, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Maar een echte voorkeur heeft de goudvis niet.

Dat schrijven onderzoekers van de Japanse Keio Universiteit in het blad Behavioural Processes. Hun conclusies zijn gebaseerd op experimenten.

Experiment één
De onderzoekers zetten de goudvissen in een bak met water. De vissen kregen iets lekkers. De ene helft van de vissen kreeg wat lekkers als er muziek van Bach klonk. De andere helft als Stravinksy opstond. Al snel hadden de vissen dat feilloos in de gaten. Zodra de eerste groep Bach hoorde, wist deze dat er iets lekkers op ze lag te wachten. Hoorden ze Stravinsky, dan deed dat ze niets. Voor de tweede groep gold precies het tegenovergestelde. Het bewijst dat goudvissen onderscheid kunnen maken tussen twee muziekstukken.

WIST U DAT…

…door de wc gespoelde vissen de oceanen bedreigen?

Lawaai
In een tweede experiment probeerden de onderzoekers te achterhalen of een goudvis ook een echte voorkeur had voor bepaalde muziek en bereid was om er moeite voor te doen. Ze deelden een aquarium in verschillende delen in. Om Bach, Stravinksy of lawaai te horen, moesten de vissen in een specifiek deel van het aquarium rondhangen. Maar de goudvissen waren niet bereid om moeite te doen voor Bach of Stravinsky, zo blijkt. “De resultaten suggereren dat goudvissen geen consistente voorkeur voor bepaalde muziek hebben, wel leken ze lawaai liever te vermijden,” zo schrijven de onderzoekers.

In andere woorden: goudvissen kunnen onderscheid maken tussen verschillende muziekstukken. Maar ze hebben geen echte voorkeur voor een bepaalde soort muziek.

Bronmateriaal

"Reinforcing and discriminative stimulus properties of music in goldfish" - Behavioural Processes
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door josullivan.59 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd