Wandelende haai ontdekt voor de kust van Indonesië

wandelende haai

Wetenschappers hebben nabij Indonesië een haai ontdekt die de wetenschap nog onbekend was. Het gaat om een bakerhaai met een bijzondere vaardigheid: de haai ‘wandelt’ over de zeebodem.

De haai heeft de naam Hemiscyllium halmahera gekregen. De haai beschikt over vier vinnen waarmee deze over de bodem van de zee kan wandelen (zie ook onderstaand filmpje).

Rif
De onderzoekers ontdekten de haai bij het eiland Halmahera, in het oostelijke deel van Indonesië. De haai leeft hier tussen de riffen.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een fantastisch kiekje hebben gemaakt waarop te zien is hoe een haai een haai eet?

Vlekken
De haai onderscheidt zich op meerdere punten duidelijk van andere (baker)haaien. Zo is de tekening op zijn lichaam heel anders dan die van ander haaien. De haai is bruinig van kleur en heeft tal van donkere vlekken op zijn lijf.

Hadden onderzoekers de haai enkele jaren eerder ontdekt, dan waren er ongetwijfeld direct zorgen om de haai geweest. Lang hadden haaien nabij Indonesië het namelijk moeilijk. Er werd volop op haaien gejaagd en Indonesië was decennialang de belangrijkste exporteur van onder meer haaienvinnen. Maar het tij is aan het keren. De Indonesiërs worden zich er steeds meer van bewust dat haaien – maar ook andere organismen in het water – levend veel meer waard zijn dan dood. Toeristen zijn namelijk bereid om grof te betalen voor een duik tussen het fascinerende zeeleven in Indonesië. Een goede reden voor de overheid om drastische maatregelen te nemen om de haaien en andere zeeorganismen te beschermen. De toekomst van H. halmahera en familie ziet er dan ook stuk rooskleuriger uit dan enkele jaren geleden.

Bronmateriaal

"Newest ‘Walking’ Shark Heralds Brighter Future for Indonesia’s Sharks and Rays" - Conservation.org
"Hemiscyllium halmahera" - Aqua
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CI / Mark Erdmann.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd