Twaalf nieuwe soorten kikkers ontdekt

Wetenschappers hebben in India twaalf nieuwe soorten kikkers ontdekt. Ook stuitten ze er op drie verloren gewaande soorten.

De wetenschappers troffen de kikkers aan langs de westkust van India. Negen van de ontdekte soorten leven in rivieren of op de vochtige bodem van het bos. Zes soorten leven in een heel klein gebied dat ook nog eens bedreigd wordt. Alleen als hun leefgebied beschermd wordt, kunnen we deze soorten behouden, zo stellen de onderzoekers.

Geen fysiek contact
De helft van de pas ontdekte soorten plant zich voort zonder dat er fysiek contact is tussen de mannetjes en de vrouwtjes. De vrouwtjes laten hun eitjes achter en de mannetjes bevruchten ze. Wel verzorgen de ouders de jongen samen.

WIST U DAT…

…sommige kikkers dauw creëren om de droogte te overleven?

Herontdekt
Naast de nieuwe soorten werden ook nog drie soorten herontdekt. Deze soorten waren al jaren niet meer waargenomen. Eén van de soorten werd voor het laatst een eeuw geleden gezien. Maar de soorten zijn blijkbaar niet uitgestorven: ze zitten alleen goed verstopt.

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het blad Zootaxa. Wie benieuwd is naar meer foto’s van de kikkers kan hier terecht.

Bronmateriaal

"12 New and 3 Lost Night-Frog Species Discovered in India" - Wired.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door S. D. Biju.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd