TU Eindhoven Europees kampioen robotvoetbal

  Wie heeft spelers als Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooij in de toekomst nog nodig, als er ook robots zijn? Met het robotvoetbalteam Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) won Nederland gisteren eindelijk weer eens een EK.

  Tech United won in de finale met 5-1 van het Portugese Cambada. De teams streden in de finale met elk vijf robots tweemaal vijftien minuten tegen elkaar. Vanaf het startsignaal speelden de robots zonder menselijke tussenkomst hun wedstrijd, alleen wissels waren toegestaan. Dit leverde een spannende wedstrijd op waarin robots mooie lobs, passes en counters lieten zien zonder dat er een mens aan te pas kwam.

  Dankzij camera’s kunnen robots het speelveld overzien, met behulp van intelligent software bepalen de robots zelf de wedstrijdtactiek. Het scorend vermogen van het Nederlandse team van de TU Eindhoven was erg hoog. In acht wedstrijden maakte het TU/e-team 79 doelpunten, terwijl er slechts 4 tegendoelpunten genoteerd zijn.

  De voetbalrobots van Tech United spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de RoboCup-competitie. RoboCup is opgezet om in competitieverband het roboticaonderzoek elk jaar op een hoger plan te krijgen. Universiteiten uit de gehele wereld werken mee om het uiteindelijke doel te behalen: in 2050 een robotteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal.

  Teamleider Rob Hoogendijk vertelt over de vooruitgang van Tech United: “We hebben het schietmechanisme verbeterd waardoor we sneller schieten. Omdat we de tegenstanders goed kunnen identificeren hebben we de dribbel kunnen verbeteren, kunnen we tactisch positioneren en mooie passes laten zien.”

  Bronmateriaal

  TU Eindhoven

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd