Tanden poetsen: zonder tandpasta, met zonne-energie!

Wetenschappers hebben een tandenborstel ontwikkeld die de tanden schoonmaakt door een chemische reactie in de mond te bewerkstelligen. De chemische reactie wordt mogelijk gemaakt door zonne-energie en maakt tandpasta overbodig. Binnenkort starten de eerste echte experimenten en dat brengt deze futuristische tandenborstel wel heel dichtbij.

De tandenborstel heeft een zonnepaneel dat elektronen via een draad naar het bovenste deel van de tandenborstel stuurt. Deze elektronen reageren met het zuur dat zich in de mond bevindt. Daarop ontstaat een chemische reactie die tandplak afbreekt en bacteriën doodt.

De tandenborstel maakt tandpasta overbodig en heeft ongeveer net zoveel zonlicht nodig als de bekende rekenmachines die op zonne-energie werken. Binnenkort gaan 120 tieners de tandenborstel testen. Dan moet ook blijken of het exemplaar beter werkt dan de traditionele borstel met tandpasta.

De onderzoekers hebben de tandenborstel in het laboratorium al goed getest. Zo keken ze welke invloed de tandenborstel had op een cultuur bacteriën die onder meer tandvleesontsteking veroorzaken. In dat experiment slaagde de chemische reactie erin om alle bacteriële cellen uit te schakelen.

De futuristische tandenborstel. Foto: Cnbeta.com (via Physorg.com)

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd